Bliži se Badnjak, dan nezamisliv bez ukusnih, slatkih balotica. Fritule se čine tako jednostavne za napravit, ali nije to baš tako lako. Jednom ostanu nepečene, drugi put prepečene, a tek ono kad su izvanka lipo zapečene, a iznutra ostanu sirove. I kad konačno misliš da si napravia savršene, zagrizeš…nit’ mirisa nit’ okusa! Šta je ključno za dobre fritule, pitali smo splitskog kuhara Pavla.
“Najvažnije je dobro tijesto i optimalna temperatura ulja. Ljudi najčešće griješe kada fritule stave u hladno ulje pa popiju puno ulja i budu premasne i teške. Također, kada je ulje vruće, one će izgorit izvanka, a iznutra ostat sirove.Tijesto ne smije biti ni premekano, ni pretvrdo, s iskustvom se, šta se kaže, uvati ruka!”
Pavle nam je otkrio i mali trik velikih majstora kužine.
“Svatko kod kuće može provjeriti temperaturu ulja. Uronimo drvenu daščicu, npr.štapić od ražnjića, i ako se lagano pjeni oko njega, znači da je ulje toplo i da možemo započeti peći fritule. Ako nema mjehurića, to znači da je ulje prehladno. Ako oko štapića vrije, znači da je ulje prejako i da je temperaturu potrebno smanjiti.”