Mala, velika, debela, tanka, s puno ili s malo sadržaja… Govorimo o pizzi, jer bilo bi krajnje neodgovorno ne obilježiti Međunarodni dan pizze koji se prema većini izvora slavi 9. veljače.
Uobičajneo je mišljenje da pizza potječe iz Italije. no, to nije točno. Smišljena je još u antičkoj Grčkoj čim su Grci usavršili ‘tajnu’ miješanja brašna s vodom. Zašto baš 9. veljače, nije posve sigurno, no sigurno je da će većina kulinarskih blogova s neskrivenim veseljem obilježiti današnji dan i pripremiti barem jednu bogatu, sirom prekrivenu, slanu poslasticu.
Ako govorimo o rekordima, dakako Talijani su zaslužni za najdužu pizzu na svijetu. Nevjerojatnih 433 metra i 20 centimetra razvučeno je u srpnju 2012. u talijanskom gradu Castiglione Olona, a na dugačku je ljepoticu utrošeno više od 250 kilograma brašna, 190 rajčica i 110 komada mozzarelle. Gigantska poslastica planula je nakon slikanja u roku od sat vremena.
Nekad hrana za siromašne, a danas najpopularnije jelo na svijetu.