U nedjelju, 17. prosinca s početkom u 19 sati na šibenskoj Adventuri održat će se četvrto gurmansko natjecanje u pripremanju fritula – Freetulada 2017.
U lovu na gastronomsku nagradu, Zlatnu fritulu, sudjelovat će rekordan broj ekipa – njih čak devet, a prijave na Freetuladu su, zbog popunjenja kapaciteta – zatvorene.
Danijelu Mileti, Željku Krnčeviću i Siniši Gulinu, iskusnom žiriju zaduženom za odabir najukusnije okruglice, ove godine pridružit će se Tome Gostijanović i pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić, a sve posjetitelje i natjecatelje će kroz četvrtu Freetuladu voditi šibenski masterchef Valerio Baranović.
Freetulada se vezuje na tradiciju slavljenja Osmina ili Proslave, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, koji je do danas sačuvan još jedino u Šibeniku. Proslava je ujedno označavala dan u godini kada bi se prvi puta spravljale fritule, tradicionalna božićna slastica.