Svijet je poludio za raštikom!. Zbog njezinih izvanrednih nutritivnih svojstava, raštika je pronašla put do jelovnika elitnih restorana diljem svijeta.
Zašto je ovoliko dugo trebalo svijetu da prepozna našu domaću biljku raštiku, inače zvanu i divlji kupus?
U programu Radio Dalmacije prof.dr.sc Gvozden Dumičić s Instituta za jadrananske kulture i melioraciju krša dao je svoje viđenje:” U SAD-u je trenutno velika propaganda koja potiče konzumaciju zdravih namirnici. Naravno, prvenstveno kod bogatijeg sloja stanovništva. Bogati mijenjaju svoje navike i svi se žele na bolji način brinuti za svoje zdravlje. Raštika se savršeno uklapa u tu priču. Zbog slabe ponude raštike u svijetu, cijene postižu nevjerojatne iznose. U nekim elitnim restoranima, cijene dosežu do 100 dolara za jelo od raštike!”
Raštika je zdrava, i što je još atraktivnije, ima nisku kaloričnu vrijednost:” Raštika poput ostalog lisnatog povrća nije bogata sa spojevima koji debljaju već je bogata vlaknima i neprobavljivim spojevima koji pozitivno djeluju na probavni trakt. Puna je minerala, željeza, vitamina c i spoja glukozinolata koji pozitivno djeluju na prevenciju i liječenje raka debelog crijeva“- objasnio je prof. Dumičić.
Ove niske temperature neće oštetiti listove raštike. Iako su promrzle na temperaturama ispod ništice, dolaskom većim temperatura listovi raštike će se uspješno obnoviti. Raštika je zaista – supernamirnica!