Prerađeno crveno meso jednako kancerogeno kao duhan?

0
Foto: wallpapers.free-review.net

Konzumacija crvenog mesa za ljude je kancerogena, a konzumacija šunke, kobasice, slanina, hrenovke, paštete može dovesti do raka debelog crijeva! Ovako alarmantno izvješće objavili su znanstvenici iz deset zemalja koji djeluju u okviru Svjetske zdravstvene organizacije. Tvrde – Pedeset grama slanine dnevno, što su otprilike dvije kriške, povećavaju rizik oboljenja od raka za 18 posto.

Nutricionistica Diana Gluhak kazala je za Radio Dalmaciju: “Ukoliko svaki dan uzimamo paštete i slanine i suho meso i da nam to bude okosnica prehrane, naravno da će naš organizam to nakon nekog vremena i pokazati. Mediteranska prehrana koja je uzeta kao zlatni standard prehrane. Ne samo procesiranog, nego crvenog mesa, treba jesti jedan do dva puta mjesečno, ne više. Neće biti dobro niti ako svaki dan odredimo jesti piletinu.”

Prerađeno crveno meso, upozoravaju iz Svjetske zdravstvene organizacije jednako je kancerogeno kao duhan i alkohol.

“Moramo govoriti o količinama. Napomenula bi da smo zadnjih godina kao nacija počeli jesti jako puno procesiranih namirnica. Ne samo meso, nego i sve ostale procesirane namirnice, što u kumulativnom efektu djeluje na naš organizam. Tu je problem! Preporuča se do 50 grama procesiranog mesa dnevno a mi konzumiramo i više”, kazala je Gluhak.

I o kruhu se razvijaju razne teorije. Kruh s glutenom ili bez glutena? Gluten trebaju izbjegavati oboljeli od celijakije, a takvih je u Hrvatskoj najviše tri posto, dok je alergičnih na gluten do 10 posto.

“Stanovništvo koje nema problema s probavom glutena, nema nikakav razlog da konzumiraju gluten. Bezglutenski kruhovi su pet do deset puta skuplji nego što je kruh proizveden od pšenice. Posljedica toga je bitno povećanje troškova, pa mislim da se tu radi o pojavi jednog uvoznog lobija koji enormno raste. Svi proizvodi te kategorije na policama su uvoznog porijekla. U trgovinama koje prodaju bezglutenske proizvode nema niti jednog hrvatskog proizvoda”, kazao je za Radio Dalmaciju Mijo Prgomet, predsjednik hrvatske Udruge proizvođača pekarskih i slastičarskih proizvoda.

I što nam nakon svega ostaje za ručak; salata, voće i povrće, ali i ono je špricano, a ako je ekološko, ni tome se više ne može vjerovati.