Nastupaju klape Mirabela i Tamarin, Rovinježovi, Nedo Kovačev i KUD Kvadrilja
Trogirani, Kaštelani, Solinjani i Omišani sutra će ispuniti Peškariju aromama tradicionalne dalmatinske spize, kako bi Splićanima i njihovim gostima prezentirali najsjajnije bisere svoje kužine i pozdravili jesen nakon još jedne uspješne turističke sezone.
Kaštelansku eno-gastronomsku ponudu će predstaviti Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj, s različitim slanim i slatkim zalogajima, pučki kuhar Željko Buotić Leše te lokalni vinari, a za glazbu su zaduženi Rovinježovi i Nedo Kovačev.
„Kada se uvjerite u kvalitetu tradicijski pripremljene hrane i vrhunskih vina, pozivamo vas da posjetite najbolje restorane i konobe u Kaštelima. Jedno je sigurno, nećete ostati gladni i uživat ćete uz kvalitetne namirnice i domaću spizu.“ – poručila je direktorica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić.
Udruga Solinjani, Splićane će počastiti tripicama s krumpirom i tradicionalnim prženim bajamima, a građani će moći kušati i nezaobilazni soparnik, domaći med te vrhunska vina lokalnih OPG-ova uz nastup ženske klape Tamarin.
„Jako nam je važno prezentirati našu gastronomiju, što radimo uz pomoć naše udruge Solinjani, kroz gastronomsku manifestaciju “Iz Solinskog lonca-što su jeli naši stari?“ pa nam se bilo zanimljivo uključiti i u splitske Štorije o’ spize.“ – poručila je direktorica Turističke zajednice grada Solina Jelena Stupalo.
Trogir će na Peškariji predstavljati autohtoni proizvođači maslinovih ulja i vina, uz tradicionalne rafiole.
„Srednja strukovna škola “Blaž Jurjev Trogiranin” će pokazati umijeće u pripremi jela, dok će prezentaciju izvornih nošnji imati naš KUD Kvadrilja.“ – poručio je direktor Turističke zajednice grada Trogira Marin Piveta.
Omišani su na manifestaciji Štorije o’spize sudjelovali i prošle godine te poručuju kako su bili zadovoljni realizacijom:
„Omiš će se predstaviti uz pjesmu ženske klape Mirabela, koja je jedan od zaštitnih znakova grada. Također, posjetitelji će moći kušati poljički soparnik, tradicionalno jelo uvršteno u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.“ – poručila je direktorica Tz Omiš Petra Bartulović.
Program Štorija o’ spize počinje sutra u 18 sati na Peškariji, a subotnji dio manifestacije, na kojem su se trebali predstaviti Turističke zajednice i proizvođači iz Dubrovačko – neretvanske županije, odgođen je zbog najavljenog lošeg vremena.
Oni kojima kiša ne smeta, u sklopu Mjeseca gastronomije, imaju priliku po promotivnim cijenama ručati ili večerati u najboljim splitskim restoranima, a kompletan popis restorana i ponuđenih menija možete pronaći na ovoj poveznici.