Poljički soparnik dobio EU oznaku zemljopisnog podrijetla

0
Foto: Foto: facebook.com

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Soparnik, specijalitet dalmatinskih Poljica, staro je, tradicionalno jelo koje datira još iz vremena prije Turaka. Veliki Poljički knez Petar Rodić zajedno s kolegama uložio je godine rada u ovaj projekt.

Mi smo ponosni na poljičku i hrvatsku povijest, kazao je za Radio Dalmaciju Rodić, svi smo mi ovo očekivali i sada smo dobili ovo priznanje ljudi plaću od sreće, kaže Rodić navodeći kako hrvatsku gastronomiju s ponosom možemo predstavljati Europi.

Podsjeća da se soparnik sprema na tradicionalan način Izvorno se priprema na okruglim drvenim pločama i peče na kominu. Radi se o pekarskom proizvodu koji je izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinovog i suncokretovog ulja, češnjaka, soli te vode. Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara.

Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ove godine na različitim lokacijama obilježit će se zaštiti poljičkog soparnika.