Paška sol s otoka Paga i Međimursko meso ‘z tiblice dobili su od Ministarstva poljoprivrede prijelaznu nacionalnu zaštitu oznake izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla. Ona označava vremenski period koji traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini EU,do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele Europske unije.
Donošenjem odluke Europske komisije prijelazna nacionalna zaštita prestaje važiti a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu Europske unije.
Iz Ministarstva podsjećaju da im je za oznaku izvornosti Paške soli zahtjev 9. rujna prošle godine podnijela Solana Pag s otoka Paga, te da je sukladno zakonskoj proceduri i nakon provedene evaluacije zahtjeva i specifikacije proizvoda od strane stručnog Povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji koje je podnositelj zahtjeva izvršio, taj zahtjev usvojen u svibnju ove godine.
“Idući korak koji Solana Pag i Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, a kojeg provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga će, posredstvom Ministarstva podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva “Paška sol” i zahtjev za registraciju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla naziva “Međimursko meso ‘z tiblice” na razini Europske unije”, naglašavaju iz Ministarstva.