Prije koji dan je započela sezona ribolova na tunu! Stotine su načina pripreme tune, ali svi tunoljupci ipak moraju biti na oprezu.
Ljeti su zbog visokih temperatura česti slučajevi jakih alergijskih reakcija zbog tunjevine.
“Tuna, kao i skuša, palamida i srdela ima u svom sastavu ima spoj zbog kojeg može doći do prekomjernog stvaranja histamina. Znamo da je prekomjerna količina histamina u hrani opasna jer izaziva trovanje i jake alergijske reakcije. Zbog toga je jako važno voditi računa o tome kako se rukuje ribom od trenutka kad se ulovi di trenutka kad ona dođe na tanjur”, kazala je za Radio Dalmaciju nutricionistica Draganu Olujić.
Kad tunjevinu naručimo u restoranu ili fast foodu na možemo biti potpuno sigurno kako je ta riba došla do tanjura. Olujić nam savjetuje da budemo oprezni i provjerimo kakvu ribu jedemo.
“U pravilu ja u restoranu ne jedem ribu. Živimo tu gdje živimo i mislim da nam je svima ta riba dostupna i možemo je jesti kući i da je to puno sigurnija verzija. Ne sjećam se kad sam posljednji put u restoranu naručila ribu. Svakako savjetujem potrošačima da se raspitaju i traže barem verbalnu potvrdu od osoblja da je riba prikladno skladištena.”
Ipak ne smijemo zaboraviti da je tunjevina izuzetno kvalitetna hrana i da postoje razlozi zbog kojih trebamo jesti tunjevinu.
“U prirodi je to možda čak i najbolji izvor bjelančevina. Na 100 grama tune dobijemo čak 25 grama bjelančevina. Izuzetno je vrijedan izvor željeza, kalcija, vitamina A te omega masnih kiselina koje su jako važne.
Tunjevina je jako zdrava namirnica, nemojte se sad uplašiti, al budite oprezni. Ako je ne možete uživati onako svježu dok još miriše na more, vrlo je važno zamrznuti je čim prije.