Profesor Werner Dierend iz staklenika donosi tri uzorka: mladicu jabuke, mladicu kruške i hibrid “križanca” jabuke i kruške. Hibrid nema ime, stablo više nalikuje jabuci, njegovi listovi više krušci, oblik ploda je sličniji jabuci, ali okus “baca” na krušku. Dierend i njegovi kolege Thilio Fischer i Henning Schacht sa sveučilišta u Osnabruecku pokušavaju stvoriti nešto što u prirodi ne postoji. Nije bez razloga to što Nijemci, Hrvati i mnogi drugi narodi lošu analogiju zovu “usporedbom jabuka i krušaka”. Prije 30 godina, međutim, u nekadašnjem hortikulturnom institutu u Koelnu jabuke i kruške uspješno su križane. Nova voćka dobila je ime “Zwintzscherov hibrid” po profesoru Maxu Zwintzscheru koji je proveo eksperiment. Njegov rad za buduće naraštaje i poboljšanje sačuvao je Tehnološki institut u Muenchenu i predao ga znanstvenicima na poljoprivrednom fakultetu u Osnabruecku koji imaju mnogo iskustva u uzgoju novih sorti jabuka. Već 13 godina Dierend i njegovi kolege rade uzgoju savršena hibrida jabuke i kruške. Sad su na trećoj generaciji koje nazivaju F2 hibridima. „Nadamo se da ćemo postići dobru kvalitetu“, rekao je Fischer, dodavši da je u tome potrebno i mnogo sreće. Ono što se traži nije samo ugodan izgled i okus, već i otpornost na bolesti. Njemački znanstvenici u tome nisu jedini. „Znamo da postoji slično istraživanje na Novom Zelandu”, kaže Dierend. Štoviše, novozelandske kolege bile su u Osnabruecku kako bi s njemačkim stručnjacima usporedili bilješke. Njemačka vlada subvencionira istraživanje s 200 tisuća eura, ali proći će još mnoge godine prije uspješnog završetka projekta. „Potrebno je 15 do 20 godina da se nova sorta jabuka ustali na tržištu”, tvrdi Dierend. A nova voćka neće dobiti ime dok za tržište ne bude spremna. Njemački voćari gladni su jedinstvene vrste voća kojim bi pogodili ukus potrošača. Uzgoj voća je posao kao i svaki drugi, kažu. Potrošači stalno traže inovacije. Potpuno nova vrsta voća bila u tome golema kompetitivna prednost. (Hina/dpa)
Povezane vijesti
-
0
Split dobiva Planet Dom festival
-
0
Dubiozi Kolektiv i DJ Antoineu na Rivi se pridružuju i Bore Balboa i Peki!
-
0
U Novu godinu na Stradunu uz Zucchera i Cetinskog!
-
0
Sljedećeg tjedna u Splitu kreće Taste the Meditarranean
-
0
Dječji tjedan u Solinu
-
0
Marko Livaja poseban gost na predstavljanju Skaline