Nema kruha bez motike!

0
Foto: Poduzetnički kafić

Ima li kruha bez motike, pitanje je na koje će se pokušati pronaći odgovor na večerašnjem sedmom po redu Poduzetničkom kafiću koji se provodi u sklopu projekta Malom kavom do velikog posla, a kojeg organizira Grad Split u suradnji sa HUP – om i tvrtkom UHY Savjetovanje.

Tema poljoprivrede, njene održivosti u Hrvatskoj i problemi kojima je opterećena u fokusu je javnosti posljednjih mjeseci, posebice iz aspekta jednog od većih europskih fonodva koji je hrvatskoj poljoprivredi na raspolaganju do 2020. godine.

Često se čuje kako je budućnost Hrvatske upravo poljoprivreda, a budućnost poljoprivrede i gospodarskog rasta mali hrvatski poljoprivrednici, stanje na terenu govori upravo suprotno. Sve veći je broj malih OPG – ova koji su pred bankrotom, fondovi koji su njima namjenjeni odlaze u ruke velikih igrača dok istovremeno hrvatski ruralni prostor, hrvatsko selo odumire a mladi odlaze u inozemstvo u potrazi za vlastitom egzistencijom.

Svjetli primjeri, iako ih je malo ipak postoje, a neki od njih večeras će se predstaviti u hotelu Cornaro na okruglom stolu zanimljiva naslova “Nema kruha bez motike”. Svjetli primjer je poljoprivredna zadruga Postira koju će predstaviti Ljerka Vlahović:”I u najtežim gospodarskim uvjetima svjetli smo primjer da ljudi nisu dizali ruke od poljoprivrede. U onim vremenima razvoja turizma i turistifikacije ljudi su se i dalje nastavljali baviti poljoprivredom što pokazuje da poljoprivreda ima budućnost.

Ekološka poljoprivreda prilika je za Hrvatsku, prije svega za mlade poljoprivrednike koji su spremni prihvaćati moderne prakse u proizvodnji. O toj temi govorit će Zrinka Filipović Dermit, koja je naglasila kako kruha bez motike nema:”Kruha bez motike ima ako smo različitih struka, ali kruh kao takav može osigurati samo poljoprivreda. Poljoprivredu treba prestati marginalizirati i dat prostora mladim ljudima da se iskažu i pokazati njihove primjere kao primjere dobre prakse kako bi što više ljudi podržalo takvu inicijativu.

Uvoz prehrambenih proizvoda preko 50 posto dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost, ističe direktor tvrtke Petason Zdravko Plazonić. Razlozi za takav nepovoljan trend leže u nerazumijevanju administarcije koja sustavno penalizira poljoprivrednu proizvodnju različitim vrstama fiskalnih i parafiskalnih nameta, a time je čini nekonkurentnom na globalnom tržištu:”Mogućnosti su velike, a zbilja gotovo katastrofalna. POstavlja se gdje smo i što smo. Kakva nam je sudbina ako se nismo u stanju ni prehranit. Ako imamo sve preduvjete, resurse, političari bi rekli komparativne prednosti, postavlja se pitanje zašto si nitko nije dao truda na to što nam je na dohvat ruke ne pretvorimo u ono što ovoj naciji treba.

Očito će biti zanimljivo na večerašnjem okruglom stolu koji će se baviti temom održivosti i aktualnim stanje hrvatske poljoprivrede. Vidimo se u hotelu Cornaro u Splitu s početkom u 18 sati.