Nakon katastrofalne maslinarske i vinarske 2014. godine, koja je i više nego prepolovila zdrave plodove maslina i grožđa, ova 2015. bi mogla biti puno bolja. Razlog tomu su aktualne hladnoće koje pogoduju maslini i lozi, ali i drugim kulturama, kazao nam je mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo:
{mp3}Reportaze/stanislav_stambuk1{/mp3}
Poznato je da konkretno maslina tijekom zime jednostavno treba određeno razdoblje ispod + 7 stupnjeva, kaže Štambuk i navodi:
{mp3}Reportaze/stanislav_stambuk2{/mp3}
U ovo vrijeme, na početku godine, maslina miruje i zapravo “uživa” u niskim temperaturama, no neki su počeli s radovima poput obrezivanja, pa nas je zanimalo je li vrijeme za škare u masliniku, odnosno vinogradu:
{mp3}Reportaze/stanislav_stambuk3{/mp3}
Evo još nekoliko korisnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati i maslinari i vinogradari. Tijekom siječnja valjalo bi pognojiti i masline i loze, a slijedeći korak u veljači je:
{mp3}Reportaze/stanislav_stambuk4{/mp3}