Sredina ovog mjeseca uvijek označava početak branja grožda – jematve. Zanimalo nas je kakva je kvaliteta grožđa. Ekipa iz Zadružnog saveza Dalmacije obišla je nekoliko vinogorja.
Vinarski stručnjak Želimir Bašić je kazao: Ove godine situacije je posebna! Ne sjećam se kad je bila ovakva što se tiče uroda i kvalitete odnosno na svakom području je različita. Na primjer, na Hvaru govore vinogradari da je jako dobra i u količini u odnosu na prosječnu, a isto tako i kvaliteti. Na Korčuli je situacija dosta lošija, čak neki govore da je od 30 do 50% količinski manje grožđa ali kvaliteta će izgleda biti dosta dobra.
Zanimalo nas je što je s Pelješkim vinogorjem, carstvom Plavca malog jer čuli smo da je tamo manje grožđa ove godine.
Da, negdje oko 30% manje nego što je bilo u prosjeku do sada. Otprilike je slično kao i prošle godine kada je isto tako podbacila. Što se tiče kvalitete, ona će biti relativno dobra. Neovisno o manjim količinama možemo očekivati da ćemo imati dosta kvalitetna i dobra vina, kaže gospodin Bašić te zaključuje: Dakle, pit ćemo dobra vina, bit će ga količinski nešto manje, međutim ima i zaliha tako da će se svi uspjeti snabdjeti s potrebnim količinama, posebno zadruge.