Sezona gripe, prehlada, kašlja i viroza pri samom je kraju, srećom i zbog još jednog razloga! Na policama trgovačkih centara i tržnica gotovo nema domaćeg meda. Krivo je prošlogodišnje kišno i vlažno ljeto, no pčelari upozoravaju i na miješanje domaćeg s uvoznim medom, koje je dopušteno od ulaska Hrvatske u EU.
Može na etiketi pisati da je med od kadulje, a možda u njemu nema ni k od kadulje, tvrdi predsjednik Zajednice udruga pčelara SD županije, Ivan Mravak:
{mp3}Reportaze/domaci_med_ivan_mravak1{/mp3}
Na kontinentu, kažete, nikad lošija godina za pčelare. Je li i u Dalmaciji zbog toga podbacila očekivana količina meda?
{mp3}Reportaze/domaci_med_ivan_mravak2{/mp3}
Koja je realna cijena pravog, nepatvorenog meda?
{mp3}Reportaze/domaci_med_ivan_mravak3{/mp3}
Kad već treba platiti 60-ak kuna i više, treba znati prepoznati pravi pčelinji med.
On se kristalizira, dok patvorina, šećerna melasa koja se miješa s malom količinom meda, uvijek ostaje tekuća.