Gastroadvent u Splitu

0
Foto: Pixabay

Paljenje Prve adventske svijeće u Splitu bit će u nedjelju 3. prosinca 2017.godine u 12 sat na Prokurativama.

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Pomalo neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije.

Dvije su vrste kamilice koje će se predstaviti i implementirati u  jela:

njemačka kamilica – Chamomilla recutita i rimska kamilica – Chamaemelum nobile 

Najrasprostranjenija ljekovita biljka tipičnog mirisa i okusa koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje je upravo nježna kamilica. Smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a uzimamo je zdravo za gotovo.

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline.

Prvu adventsku svijeću na  gastro adventskom vijencu zapalit će novinari portala.

PROGRAM:

  1. Predstavljanje domaćina događanja – Gastro Get

Uje ilo bar OZlata Mazzgoon Galerija bar

  1. Predstavljanje adventskog vijenca koji je izradila Gordana Zvjerković i

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO)

  1. Predstavljanje partnera projekta koji promovira očuvanje okoliša

  2. Prezentacija jela od kamilice i maslinovog ulja

  3. Paljenje prve svjećice

  4. Degustacija jela

Gasto Get je poseban partner ovogodišnjeg Gastroadventa i nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:

Božićna salata sa heljdom koja je spavala u kamilici

Kolač od maslinovog ulja s karamelom od kamilice

Verzot na tabak (kuhani kupus okrenut na tavici s maslinovim uljem, prezlom i cvjetovima kamilice)

Bezalkoholni Koktel od kamilice

Topli koktel od kamilice

Svim stanovnicima Splita, a posebno novinarima koji donose svjetlo u grad podno Marjana poklanjamo Maslinov trg koji je osmislio krajobrazni arhitekt Parkova i nasada Igor Belamarića. Realizaciju Maslinovog trga postavljenog na Prokurativama podržali su: Jadro d.o.o, Čistoća Split, Parkovi i Nasadi , Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i vrijedni ugostitelji Splita.

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nuditi će se jela po promotivnim cijenama.

Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O zlata, Velun, Para di šoto , OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.

Ovogodišnji Gastroadventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.