Kuščević dodijelio 2,2 milijuna kuna za 15 projekata u Zadarskoj županiji

0
Foto: HINA/Damir Senčar

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je u Domu županije u Zadru dodijelio odluke kojima Ministarstvo sufinancira 15 projekata unaprjeđenja komunalne infrastrukture u općinama i gradovima Zadarske županije.

Ukupna vrijednost projekata iznosi preko 12 milijuna kuna, a ministarstvo je odobrilo gotovo 2,2 milijuna kuna za , spomenimo samo neke, općinu Bibinje, Poličnik, Sukošan, Škabrnju , grad Obrovac…

Također, 4 općine zadarske županije dobilo je sredstva za sufinanciranje izrade prostornih planova jedinica lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 112 i pol tisuća kuna.
Želimo da Hrvatska bude jednako razvijena na cijelom svom području, istaknuo je ministar Kuščević :
Svjesni smo činjenice kako ruralne i manje sredine zaostaju sa komunalnom infrastrukturom u odnosu na velike regionalne centre, a to je ono što se ne smije događati. Republika Hrvatska nije jaka koliko su jaki naši veliki gradovi, već onoliko koliko su jaki najmanji gradovi, selo , općina, mjesto.

Bivša Vlada za Zadarsku županiju prošle godine odobrila je samo dva projekta:
Ovu godinu imamo ovih 15 projekata, plus ovih 5 za prostorne planove. Očito prošla vlast nije prepoznala potrebe regionalnog razvoja i sredstva su bila planirana na drugačiji način. Ove godine smo taj iznos povećali za 5 puta, a plan je za iduću povećat ih za najmanje 3 do 4 puta.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja financirat će ukupno 232 projekta namijenjena poticanju razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda za ovu godinu. Preko 700 zahtjeva gradova i općina stiglo je na javni poziv Ministarstva za dodjelom kapitalnih pomoći , a u državnom je proračunu za ovu namjenu osigurano 30 milijuna kuna.

Osim Kuščevića, u Zadru borave i drugi ministri tehničke Vlade, tako će se ministar zdravlja Dario Nakić sastati s ravnateljima ustanova u zdravstvu, a kasnije će predati donaciju Općoj bolnici za kupovinu histeroskopa.
Ministar poljoprivrede Davor Romić jutros je otvorio 14. Znanstveno – stručni skup o ribarstvu u Kalima koji se održava u sklopu tradicionalnih ribarskih noći .