Hajduk ide u Rumunjsku!

0

Hajduk će u 2. kolu kvalifikacija za UEFA Europa ligu igrati s rumunjskim Iașiem, odlučeno je ždrijebom u švicarskom Nyonu, sjedištu Europske udruge nogometnih saveza.

Prva utakmica igrat će se 14. srpnja u Iașiu, a uzvrat je na rasporedu tjedan dana kasnije na Poljudu. Iași je drugi po veličini grad u Rumunjskoj, smješten na istoku Rumunjske u dijelu povijesne pokrajine Moldavije. Kratko je vrijeme pred kraj 1. Svjetskog rata bio i glavni grad Rumunjske. Grad je star preko 600 godina, ima oko 300 tisuća stanovnika. Clubul Sportiv Municipal Studențesc Iași, skraćeno CSMS Iași, osnovan je u ljeto 2010. nakon gašenja Politehnice koja je ispala iz prve lige i proglasila bankrot zbog nagomilanih dugova. Igra na stadionu Emil Alexandrescu kapaciteta 11390 gledatelja. Klub je 2012. ušao u najviši rang rumunjskog nogometa, odmah ispao u drugu ligu, ali se ekspresno i vratio. Prošlu je sezonu zaključio na 7. mjestu, odnosnu prvom mjestu Lige za ostanak, čime je izborio svoj debi na europskoj sceni.

Ostali mogući protivnici Hajduka, prema razvrstanju u skupine obavljenom prije ždrijeba, bili su Torpedo-BelAZ Zhodino (Bjelorusija), te pobjednici utakmica Kapaz (Azerbajdžan)-Dacia Kišinjev (Moldavija), Teuta (Albanija)-Kairat Almaty (Kazahstan), Linfield (Sjeverna Irska)-Cork City (Irska) i Aberdeen (Škotska)-Fola Esch (Luksemburg). Olakotna okolnost za Hajduk je što će prvu utakmicu igrati u Rumunjskoj, jer je u to vrijeme Poljud zauzet zbog Ultra Europe festivala pa bi se ponovio lanjski scenarij kad je prvi europski ispit igran u Dugopolju.

U 1. kolu kvalifikacija, Lokomotiva će 30. lipnja u goste andorskoj Santa Colomi. Uzvrat je u Zagrebu tjedan dana kasnije. U slučaju plasmana u sljedeće kolo, Lokomotiva bi u 1. utakmici 14. srpnja gostovala kod boljeg iz dvoboja irskog Shamrock Roversa i finskog Rovaniemia.

Rijeka je izravno u 3. kolu kvalifikacija za Europa ligu.

Dinamo će u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka igrati s makedonskim Vardarom, 12. ili 13. srpnja u Skoplju, te 19. ili 20. srpnja u Zagrebu.