Prosvjed Udruge stanara u Splitu

0
Foto: RD

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je ispred zgrade HNK u Splitu. Mirni prosvjed u organizaciji Udruge stanara održan je zbog Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova te, kako kažu, odnosu pravosudnih tijela prema problematici zaštićenih najmoprimaca, kojima je 1995. oduzeto stanarsko pravo.

Predsjednica te Udruge Iva Tukić izjavila je kako ovim prosvjedom žele dokazati kako ih se smatra građanima drugog reda te da ih resorni ministar naziva poslušnicima i podobnicima komunističkog režima. Na taj nas se način u roku od pet godina svrstava u podstanare. Tih pet godina dizat će nam najam toliko da ćemo svi postati socijala, kazala je Tukić.

Žele, kažu, izraziti svoj prosvjed prema Ministarstvu graditeljstva i resornom ministru te cijeloj Vladi. Tukić navodi i kako nitko od zaštićenih najmoprimaca nije ušao nasilno u stan koji trenutačno koristi te da oni nisu «okupatori».

Suprotno stajalište od Tukić ima Ivan Matetić predsjednik privatnih vlasnika stanova, kuća i nekretnina Proljeće. Ističe kako je Zakonom o najmu stanova 1996. godine ukinuto svima stanarsko pravo, a svi su oni dobili status zaštićenih najmoprimaca. Oni su stanari koji desetljećima može se reći bez naknade stanuju u tuđoj privatnoj imovini, navodi Matetić. Upozorava i na niske najamnine u najljepšim stanovima u centru grada.