Predstavljena strategija EU za jadransko-jonsku i dunavsku regiju

0
Foto: wiki

“Razvoj malih i srednjih poduzeća putem strategija EU za jadransko-jonsku i dunavsku regiju”, naziv je regionalne konferencije koja se danas i sutra održava u Hotelu Le Meridien Lav u Podstrani.

Prilika je to za predstaviti inicijative institucija koje djeluju u okviru Europske poduzetničke mreže kako mogu pomoći razvoju malih i srednjih poduzetnika u okviru jadransko-jonske i dunavske makroregije. Konferenciju organiziraju Europska komisija, HGK Županijska komore Split i Europska poduzetnička mreža, a cilj joj je pomoći kreatorima regionalnih politika i dionicima koji pružaju potporu malim i srednjim poduzetnicima jadransko-jonske i dunavske makroregije u razmjeni iskustava, dobre prakse te ostvarivanja partnerstva.

Aktivnosti se inteziviraju. Europska unija od makroregija želi da postanu ogledni primjerci politike kohezije, povezivanja i jačanja jedinstvenog tržišta, jačanja konkurentnosti poduzetništva. Čak 99 posto članica HGK su mali i srednji poduzetnici, a cijela politika EU i jedinstvenog tržišta te svih ostalih politika koje su vezane za potpore gospodarstvu su vezane i za malo i srednje poduzetništvo“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.

Giacomo Mattino, iz glavne uprave Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, ističe kako je želja da se u interakciji sudionika koji su već u funkciji poticanja malog i srednjeg poduzetništva te drugih regionalnih čimebika omogući razmjena ideja i iskustava. Želja Europske komisije, ističe Mattino je sinergijsko korištenje europskih fondova a sve u cilju boljeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar vjeruje kako će jedna od glavnih tema biti turizam, kao i da će mali i srednji poduzetnici znati iskoristiti konferenciju tijekom koje će razgovarati i o međusobnim mogućnostima i odnosima.

O značaju konferenciji dovoljno govori i podatak kako je Europska poduzetnička mreža najveća mreža podrške za male i srednje poduzetnike te ključan instrument EU strategije za poticanje rasta i broja radnih mjesta. Okuplja oko 600 organizacija i institucija iz 60 zemalja.