Srbija obranila naslov

0

U finalu Europskog prvenstva u vaterpolu u Beogradu, Srbija je s 10:8 (1:3,2:1,3:2,4:2) svladala Crnu Goru i tako treći put zaredom osvojila naslov najboljih na Starom kontinentu.

Pred 16 000 gledatelja u Kombank Areni Crna Gora je golovima Nikole Vukčevića i Aleksandra Ivovića povela 2:0, smanjio je Milan Aleskić a prvu četvrtinu golom za 3:1 zaključio Nikola Janović. Već nakon 90 sekundi igre u drugoj četvrtini Andrija Prlainović i Miloš Ćuk su domaćinima donijeli poravnanje samo da bi Aleksandar Radović zabio za novo vodstvo gostiju koje su sačuvali do poluvremena. Golovima Darka Brguljana Crna Gora i dalje održava prednost ali je na pet sekundi do kraja trećeg perioda Prlainović zabio za 6:6. Ćuk, Pijetlović i Jakšić rade seriju 3:0 na početku zadnje četvrtine i Srbija odlazi na 9:6. Uporni Crnogorci smanjuju na 8:9 preko Radovića i Nikole Janovića a na otprilike minutu prije kraja imali su i dva pokušaja za izjednačenje. Nisu uspjeli a Milan Aleksić pogađa za 10:8 na 26 senudi prije kraja.

Crna Gora nije bila zadovoljnja suđenjem ali to je u vaterpolu česti slučaj da se poraženi bune na pojedine odluke sudaca.Treće mjesto je pripalo Mađarskoj koja je s13:10 nadigrala Grčku. Za najboljeg igrača Europksog prvenstva proglašen je Andrija Prlainović iz Srbije, najbolji vratar je Viktor Nagy iz Mađarske dok je zanimljivo najbolji strijelac Maltežanin Steven Camilleri koji je postigao 21 gol. Peta je Španjolska, šesta Italija, Hrvatska sedma a Rusija je prvenstvo završila na osmom mjestu.