5 tisuća porcija bakalara podjeljeno je na Badnjak u sklopu 11. tradicionalne manifestacije “Splitu s ljubavlju” gotovo za tren.
Točno u podne, nakon gradonačelnikove i županove čestitke sa štekata hotela “Bellevue”, građanima su podjeljene zatvorene posudice koje su već ranije bile napunjene s bakalarom spremljenim “na crveno” , a kojeg je ove godine spremalo 30 kuhara.
Ovdje dolazim svake godine na bakalar, pozdravit ću sve kuhare jer je odličan, ukusan je. Bogu hvala imam bakalara i kući, ali gušt mi je i ovaj probat. Ja sam sama i meni se ne isplati to kuhat.Dobar je bakalar, samo da je malo manje slan.
rekli su nam Splićani koji su gotovo dva sata prije podjele stali u red na dnu Prokurativa.
Ovo je više radi štimunga, nego li da se čovik najede, malo se osjeti živost. Malo fali para, ali dobar je i malo se osjeća prošek.
rekli su nam drugi građani kakva im je bio bakalar, a probao ga je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar :
Ja sam poznat da volim sve i ne pravim velike razloge u bilo čemu, a volio bih da idućih godina ne bude onih koji su ovdje došli radi toga što im je ovaj bakalar jedini obrok u danu.
Splitsko -dalmatinski župan Zlatko Ževrnja:
Ovo je zaista jedna lijepa tradicija, koju podupre i grad Split i Splitsko -dalmatinska županija. Vidimo po reakcijama ljudi da su jako zadovoljni ovim znakom pažnje na Badnjak .Nažalost teška je socijalna situacija, pa primjećujem da je nešto veći broj ljudi nego što je to bilo ranijih godina.
U teći, promjera 2.6 metara, koju su splitski škverani prije jedanaest godina izradili baš za ovu prigodu, našlo se :
700 kilograma krumpira, 200 kilograma bakalara, jedan vrtal peršina, luka i češnjaka, pelata, prošeka, vina,sve je završilo u teći zajedno sa soli i peperoncinom.
rekao nam je kuhar i potpredsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, Željko Neven Bremec, a drugi potpredsjednik Hrvoje Zirojević osvrnuo nam se na organizaciju podjele:
Bakalar je odlično ispao ove godine, kao i svake. Ovo je već uigran tim, nas nekoliko istih je tu svake godine, a druge kolege se mijenjaju, dolaze novi, ali kad se postave norme to ide sve bez problema.
Jedna mala “vojska” volontera pomogla je u podjeli, među njima i članovi Udruge “Lastavice”, a 5 tisuća porcija prošlo je i preko ruku volontera Volonterskog centra Udruge MI, učenika splitskih škola Turističko – ugostiteljske, V. gimnazije Vladimir Nazor, kao i Škole za grafiku, dizajn i održivu gradnju.