Tradicionalna blagdanska spiza u Dalmaciji: Čekamo vaše recepte!

0
Foto: decoradvisor.net

Prosinac je jedan od najljepših mjeseci u godini, prepun druženja, darivanja ali i trošenja. U blagdansko vrijeme najviše novca potroši se na hranu. Unatoč generalnoj kroničnoj besparici svaka obitelj nastoji njegovati tradiciju i pripremiti tipična blagdanska jela.

Fritule, pašticada, odojak, orahnjača, tuka, bakalar… delicije su to bez kojih ne možemo zamisliti blagdane. Imate odlične recepte tradicionalnih blagdanskih jela? Podijelite ih s nama! Nazovite već sad na besplatni broj 0800 00 14.

Marijana iz Splita dala nam je svoj provjereni recept za nezaobilazne fritule.

Potrebno je umutiti dva jaja s dvije velike žlice šećera, zatim dodati dva jogurta i sve to dobro izmiješati. Ručno, naravno. U izmješanu smjesu treba dodati pola kesice praška za pecivo, koricu limuna, malo rakije i brašna. Brašna treba dodavati koliko se može upiti da se dobije gušće tijesto koje se može vaditi žlicom. Tijesto vaditi žlicom i pržiti u dobro zagrijanom ulju. U tijesto možete dodati i grožđice namakane u rum, kazala je Marijana.

Ivana Rogić iz Zadra podijelila je s nama recept za orahnjaču.

Tijesto: 50 dekagrama brašna, 4 dekagrama svježeg ili vrećica suhog kvasca, 10 dekagrama maslaca, 2,5 decilitra mlijeka, malo soli, 6 dekagrama šećera, 2 jaja, limunova i narančina kora.  Nadjev: 50 dekagrama oraha, 20 dekagrama šećera, 2 decilitra mlijeka, limunova i narančina kora, grožđice po želji, malo ruma i malo cimeta. Za dizana tijesta sve namirnice moraju biti mlake i nikako hladne, upozorava Ivana.

Lidija iz Split s nama je podijelila svoje tajne za pripremu božićne purice.

Puricu je najukusnija kad se večer prije potopi u slanoj vodi da odstoji cijelu noć. Kad se peče, potrebno ju je obložiti cijelu sa slaninom i pršutom. Da bi bila još sočnija, puricu je potrebno napuniti jabukama i kapulom. Svi je volimo kad se fino ispeče, ne možemo zamisliti Božić bez pečene purice, kazala je Lidija.

Anita iz Dugog Rata ima sjajnu preporuku za pripremu brujeta.

Za brujet je potreban bakalar, decilitar maslinovog ulja, 20 dekagrama crvenog luka, jedan decilitar bijelog vina, malo pirea od rajčice i krumpira, sol i papar po želji. Bakalar se namače tri do četiri dana, a onda se prokuha u dvije litre hladne vode. Treba se odmah očistiti jer, ako ostane na zraku onda postane čvrst. Potom u vrućem ulju zapržiti luk. Kada luk dobije boju ulije mu se skuhani bakalar i doda bijelo vino, pire od rajčica, oguljeni krumpir, začine. Sve se kuha oko 20 minuta, kazala je Anita.

Tonka je od 1968. godine u kuhinji i uputila nas je u pripremu svog omiljenog kolača – rafaelo kuglice.

Za rafaelo kuglice potrebno je jedan decilitar vode, 20 dekagrama mlijeka u prahu, jedna vrećica vanilija šećera i 40 dekagrama kokosova brašna. Sve se to pomiješa u jednu smjesu i od nje se naprave kuglice. U svaku kuglicu se može umetnuti jedan badem ili lješnjak. Za kraj kuglice ponovno umješajte u kokosovo brašno i ohladite ih. Kad se ohlade, spremni su za blagdanski stol, kazala je Tonka.

Javite nam i vi recept za neko blagdansko jelo. Čekamo vas na 0800 00 14!