Od osnivanja Kaštelanskog komunalnog poduzeća „Zeleno i modro“ prošle su četiri godine!

0
Foto: Komunalno društvo "Zeleno i modro"

Tijekom četiri godine realiziran je niz projekata kojima je cilj očuvanje okoliša te pravilno razvrstavanje i zbrinjavanje otpada.

Najveći projekt bio je „Svaka kuća svoja kanta“ u sklopu kojeg su svim korisnicima podijeljeni plastični spremnici i to za miješani otpad, papir i plastiku, a sa gradskih ulica uklonjeni su aluminijski kontejneri, dok su građanima u starim jezgrama ugrađeni polupodzemni spremnici sa otpadomjerima, a podijeljeno je i 3000 kompostera.

Kad su preuzeli posao stopa odvajanja je bila 0,13 % i postepeno je i kontinuirano rasla.

Prošle godine stopa odvajanja je bila 23,58 posto. Ako se u obzir uzme i sav otpad, uključujući građevinski, koji su građani donijeli na reciklažno dvorište, stopa odvajanja bila je 27,77 posto.

Prvih sedam mjeseci ove godine stopa odvajanja je iznad 28 posto. Ako se uzme i odvojeni otpad na reciklažnom dvorištu, stopa odvajanja penje se na 32 posto.

Otvorena su i dva reciklažna dvorišta, u Rudinama i u Kaštel Sućurcu.

Reciklažno dvorište u Rudinama nalazi se na adresi Put Žabic 16, otvoreno je ponedjeljkom, utorkom i srijedom u vremenu od 12 do 18 sati, te četvrtkom, petkom i subotom od 8 do 14 sati.

Reciklažno dvorište u Kaštel Sućurcu je na adresi dr. Franje Tuđmana 31, otvoreno je ponedjeljkom, utorkom, srijedom i subotom u vremenu od 8 do 14 sati, te četvrtkom i petkom od 12 do 18 sati.

Sljedeće godine je planirana podjela smeđih spremnika za biorazgradivi otpad, što će dodatno unaprijediti sistem odvajanja i reciklaže.

Pored toga, izrađen je idejni projekt kompostane, kapaciteta 10 tisuća tona biootpada godišnje. To je projekt koji će biti ključan za zbrinjavanje bio otpada ne samo u Kaštelima nego u cijelom ovom dijelu županije.

Sve te aktivnosti će dodatno povećati stopu odvajanja i smanjiti količine otpada koje se voze na deponiranje odnosno u budućnosti u centar u Lećevici“.