Festival održivosti prvi put u Splitu

0

Na kampusu Sveučilišta u Splitu će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, 1. listopada započeti Festival održivosti tijekom kojeg će se u tri dana odvijati bogati program koji stavlja naglasak na zelenom (poljoprivreda, ekologija, otpad, zdravi uzgoj, prerada i konzumacija prehrambenih namirnica), plavom (morski resursi, ribarstvo) i žutom (energija, turizam) aspektu održivosti.

Program uključuje različite okrugle stolove, predstavljanje studijskih programa koji obrazuju stručnjake u navedenim područjima, sajam s prehrambenim proizvodima dalmatinskih OPG-ova kao i proizvodima dvaju sveučilišta, radionice za djecu kojima se popularizira znanost i podiže razina svijesti o održivom razvoju, Gastro show timova osječkog i splitskog sveučilišta koji će pripremati tradicijska jela iz Dalmacije i Slavonije. Cijeli program obogatit će i slikarska izložba, koncerti studenata umjetničkih akademija u Osijeku i Splitu te izvedba predstave Judita u koprodukciji nastavnika i studenata Umjetničke akademije u Splitu i Gradskog kazališta lutaka.

– Festival održivosti stručni je znanstveni i edukacijski skup u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku proizašao kao rezultat dugogodišnje bliske suradnje znanstvenika i nastavnika ova dva sveučilišta. Festival se održava početkom akademske godine s naizmjeničnom organizacijom, a prvi je domaćin bilo Sveučilište u Osijeku 2023. godine. Cilj je Festivala potaknuti širu zajednicu na promišljanje o održivosti, tj. o njezinoj sposobnosti održavanja ravnoteže ekoloških, gospodarskih, prehrambenih, društvenih, ekonomskih, turističkih i drugih sustava na kojima počiva čovječanstvo te prezentirati znanstvene i stručne odgovore i doprinose koje akademska zajednica može ponuditi na aktualna pitanja o toj temi – kazao je prof.dr.sc. Nikola-Koceić Bilan, prorektor Sveučilišta u Splitu.

Središnji je dio Festivala je, kako je najavila izv. prof. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora, znanstveni kongres o održivosti mediteranskih ekosustava na kojemu će sudjelovati veliki broj međunarodno uglednih znanstvenika, koji dolaze s različitih kontinenata, a bit će predstavljen veliki broj znanstvenih radova, istraživanja te studija provedenih diljem svijeta, ne samo Mediterana. Najavila je i mogućnost da ovaj kongres postane tradicionalan i da se održava svake druge godine.

O tome kako se i zašto u okviru Festivala održivosti održava predstava Judita kazala je pročelnica Odsjeka za glumu Umjetničke akademije u Splitu prof. art. Bruna Bebić.

– Potrebno je osvježiti odnos mladih ljudi prema onome  na čemu smo nastali. Oni su okrenuti prema zapadnim, odnosno američkim vrijednostima, a ne razumiju što imaju ovdje. Mi imamo jednog Marulića koji je apsolutni književni genij, ne samo onog vremena, nego svih vremena. Imamo njegovo djelo koje je veličanstveno, ali ne možemo ga čitati zato što ne razumijemo naš stari jezik. Znači na nama je, i ja osjećam osobnu umjetničku i pedagošku odgovornost, da raščistim malo taj kanal prijemljivosti, da pomognem razumijevanju i to smo zapravo i napravili u ovoj izvedbi Judite. Mi smo naše suvremene vrijednosti modernog kazališnog izričaja pokušali utkati u priču o Juditi koju je iznio Marulić. Znači koristimo njegov originalni jezik, ali stil predstave je vrlo moderan. I mogu reći da se Marulić uopće nije bunio, dapače budući da je on zaista genijalan, njegovo djelo je veliko, savršeno se uklopilo u taj naš kazališni izričaj i naravno u Meštrovićev Kaštilac koji je idealna pozornica za to. Predstave će se izvoditi od 30. rujna do 3. listopada – najavila je Bruna Bebić.

 

U sklopu Festivala održivosti Sveučilište u Splitu u suradnji sa agencijom Apriori World organizira “Dalmatinku”, konferenciju o mediteranskoj poljoprivredi koju je detaljnije predstavio izv. prof. dr. sc. Mario Bijeliš, voditelj studija Mediteranske poljoprivrede. Konferencija je podijeljena u dvije programske cjeline. Prva programska cjelina pod nazivom: ”Inspiriramo poljoprivredu, primjeri dobre prakse, mladi, poljoprivreda i mogućosti” namijenjena je učenicima završnih godina srednjih škola kako bi ih inspirirali kroz predavanja, a u drugom djelu programa pod nazivom: ”Strateški koraci hrvatske poljoprivrede” sudjeluju oni koji kreiraju poljoprivrednu politiku, ali i oni koji ju operativno primjenjuju. Na konferenciji se očekuje više od 270 sudionika koji će imati priliku čuti kroz primjere iz prakse te od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva o mogućnostima i programima koji su aktualni kako za mlade poljoprivrednike, tako i za one koji se poljoprivredom bave.