Otvoren 7. Mediteranski festival knjige

0
Foto: PR / 7. MFK

U Velikoj dvorani SC Gripe u četvrtak, 25. rujna otvoren je 7. Mediteranski festival knjige, najveća knjižarsko-književna manifestacija u Dalmaciji i najvažniji kulturni događaj jeseni u Splitu.

Kao i uvijek, Festival se održava u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, te Splitsko-dalmatinske županije.

Do nedjelje, 29. rujna, na Gripama će biti predstavljena nova i stara izdanja više od stotinu nakladnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore, izloženih na pedesetak štandova. Uz to, na pozornici Velike dvorane bit će održane brojne promocije, panel rasprave, razgovori i susreti. Posebni zgoditak MFK-a svakako su radionice za djecu, kako onih koja posjete Festival, tako i za učenike osnovnih škola iz cijele Spitsko-dalmatinske županije, sve u sklopu nacionalne strategije promicanja čitanja. Dio programa, posebno onog za djecu, posvećen je i godini Marka Marulića.

Kako je na otvaranju koje je vodila Patricija Horvat rekla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministarstvo kojem je na čelu od početka svog djelovanja podržava decentralizaciju kulturnih događanja i inicijativa, u čemu posebnu ulogu imaju Mediteranski festival knjige i Panonski festival knjige u Osijeku.

Osvrnula se na nacionalni program poticanja čitanja, čija je glavna nakana promjena čitalačkih navika kod najmlađih kako bi se izbjegle situacije poput ovogodišnje kad je desetak posto djece prvoškolske dobi bilo nespremno za upis u osnovne škole.

Pratit ćemo i dalje taj program povećavanjem potpora čitanju i nakladnicima, uz projekt pomoći narodnim knjižnicama da hrvatski autori budu što prisutniji na njihovim policama, rekla je, najavljujući i osnivanje Centra za knjigu, te mjere za poboljšanje materijalnog položaja autora.

Predsjednik ZNK HGK Slavko Kozina istaknuo je prije nje da je u ovih sedam godina Festival pokazao da je zaživio i pretvorio se u splitski i dalmatinski dnevni boravak. Kozina je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, od ministarstva i HGK za trajnu potporu, do Grada Splita na potpori prošle i pretprošle godine.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban istaknuo je važnost dodira najmlađih s knjigom u današnjoj eri tehnologije, izražavajući zadovoljstvo i ponos dovođenjem velikog broja djece na MFK kako bi se upoznali s pisanom riječi. Za sljedeću godinu najavio je potporu i za dovođenje predškolske djece. Svih njih sutra će to činiti mudrijim i komunikativnijim ljudima, rekao je Boban.

Predsjednik županijske Gospodarske komore Joze Tomaš istaknuo je da HGK spaja i promiče interese javnog i privatnog sektora u kulturi, prepoznajući ih kao stvaratelje dodane vrijednosti. MFK, rekao je, snažno pridonosi razvijanju čitalačke i općenito kulture u Splitu i županiji, a posebno je zahvalio županiji na osiguranju prijevoza za učenike škola iz cijele županije.

Uz spomenute, na otvaranju su bili nazočni i državni tajnik u MKD-u Krešimir Partl, te iz organizacije član Vijeća ZNK-a Mišo Nejašmić, jedan od urednika programa Kruno Lokotar, Hrvoje Marko Peruzović i brojni drugi. U glazbenom dijelu otvaranja nastupio je Žan Jakopač, koji će na Festivalu predstaviti svoju knjigu čakavske, otočne poezije ‘Homo tamo di je boje’.

Festival će biti otvoren svakog dana do nedjelje, u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10 do 20, a u petak i subotu od 10 do 21. Ulaz je, sukladno tradiciji MFK, besplatan, a knjige se nude po prigodnim, festivalskim cijenama.

Program svih događanja opširno je najavljen na mrežnim stranicama Festivala, a u četvrtak navečer Festival prvi put osvaja i druge prostore, predstavljanjem projekta Zvukopis na splitskom trgu Šperun. Također, svi posjetitelji MFK imat će priliku na štandu Gradske knjižnice Marka Marulića dobiti besplatno članstvo u knjižnici.