Split: „Dani Hrvatskog pršuta“ 17. i 18. travnja

0

Jeste li znali da se u Hrvatskoj godišnje proizvede više od 300 tisuća komada vrhunskog pršuta. Preračunato u kune, vrijednost konačnog proizvoda doseže višemilijunske iznose, iz čega je jasno kako pričamo o brandu s iznimnim gospodarskim potencijalom. Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut, četiri su zaštićena branda, koji se u odnosu na konkurenciju iz okruženja mogu pohvaliti brojnim prednostima, od cijene pa do načina proizvodnje. Što ih to čini posebnim doznali smo od Ante Madira, direktora klastera Hrvatski pršut:

{mp3}Reportaze/dani_hrvatskog_prsuta_2015_ante_madir1{/mp3}

Tema je to o kojoj će se pričati na prvim „Danima Hrvatskog pršuta“, koji će se 17. i 18. travnja održati u hotelu Le Meridien Lav. Bit će tu riječi i o ocjenjivanju pršuta, financiranju pršurata, vrijednostima zaštićenih proizvoda, ali i problemu nedostatka izvorne hrvatske sirovine:

{mp3}Reportaze/dani_hrvatskog_prsuta_2015_ante_madir2{/mp3}

Kako prepoznati kvalitetan pršut, pitanje je koje je ranije nudilo različite odgovore. Miris, okus, boja, prošaranost masnim slojem i ostalo. Danas je stvar puno jednostavnija, ističe Madir:

{mp3}Reportaze/dani_hrvatskog_prsuta_2015_ante_madir3{/mp3}

Upravo takvi proizvodi predstavit će se na prvim Danima Hrvatskog pršuta. Organizatori najavljuju i natjecanje registriranih, certificiranih proizvođača, kao i degustacije šampionskih brandova. U slast!