U organizaciji saveza maslinara SDŽ u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, 24. i 25. veljače (subota i nedjelja) održat će se XV jubilarna tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana MASLINA SPLIT 2018. i 4. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana INTRADA SPLIT 2018.
Ovogodišnja manifestacija zasigurno nije jedna je od najvećih maslinarskih manifestacija, prije samo desetak godina nazočilo je ovom skupu i preko tisuću natjecatelja, ali je sigurno da je ovogodišnji susret maslinara i težaka priobalja okupio sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda sa cijelog Mediterana.
Ove godine prijavljeno je 500 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 180 uzoraka aromatiziranih maslinovih ulja, raznih delicija konzerviranih maslina, raznoraznih pripravaka i delicija, ukupno na Maslini 680 uzoraka. Na Intradi je prijavljeno ukupno 215 uzoraka, a ukupno na obe manifestacije učestvovalo je 750 natjecatelja iz osam Mediteranskih država.
Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premjera, predsjednika Sabora RH i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, održat će se je u hotelu ZAGREB – Duilovo u Splitu, s početkom u 10 sati u subotu 24. veljače s podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup i podjela diploma i medalja.
Na stručnom skupu svoja izlaganja imat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, među kojima će dominirat teme kako zaštititi maslinu od štetnika, bolest i hladnoće, a sva predavanja biti će dostupna na internetu, i u časopisu Maslinar .
Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja vršilo se je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja. Podijeljeno je preko petstotina medalja i diploma za kvalitetu ulja, proizvoda od maslina i drugih poljoprivrednih proizvoda.
Tijekom trajanja manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.
U večernjim satima na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG u pojedinim natjecateljskim klasama.
Drugog dana manifestacije u nedjelju 25. veljače u hotelu i njegovom okolišu održat će se stručna radionica rezidbe masline.